Ogrevanje sanitarne vode

Sanitarne toplotne črpalke nam omogočajo najcenejšo pripravo sanitarne vode. Ekonomično in okolju prijazno, hkrati pa delujejo brez potrebne skrbi glede nadzorovanja. 

Deluje po obratnem principu hladilnika. Toplotna črpalka pobira toploto iz okolice – zraku odvzame njegovo toploto, nato toplotna črpalka odda mrzel zrak v svojo neposredno okolico kot izpust zraka. S pobrano temperaturo zraka pa ogreje vročo sanitarno vodo v svojem bojlerju, tudi do temperature +62°C.

 

Toplotna črpalka za svoje delovanje porabi okoli 30% električne energije iz elekro omrežja, okoli 70% pa jo dobi neposredno – brezplačno iz okolice. Priprava tople vode s toplotno črpalko je v primerjavi z drugimi viri energije mnogo bolj ekonomična.

Sanitarna toplotna črpalka je najprimernejša in ima najboljši izkoristek ravno v poletnih mesecih, ko je največja poraba tople vode, zunaj pa je zrak, ki ga toplotna črpalka pobira topel, zato je izkoristek COP zelo dober.

Ohlajanje prostorov v poletnih mesecih. Stranski produkt toplotne črpalke je hladen zrak, ki ga ob delovanju ogrevanja sanitarne vode v okolico izpihava toplotna črpalka. Ta je idealen za poletno ohlajevanje bivalnih prostorov, tako marsikdo v stanovanju ne koristi klime naprave v letnih mesecih, nekateri zaradi suhega in hladnega izpusta zraka sušijo perilo, izsušujejo vlago, ohranjajo nizko temperaturo v vinotekah itd.